Beslissing elektriciteitsmeters

Beslissing elektriciteitsmeters

Op vrijdag 3 februari heeft de Vlaamse regering een conceptnota rond het invoeren van een digitale meter goedgekeurd. Wat houdt dat plan in:

  • Vanaf begin 2019, en over een periode van 15 jaar, zou worden begonnen met het plaatsen van digitale meters, te beginnen bij nieuwbouw, mensen met een budgetmeter en eigenaars van zonnepanelen.
  • Het zou gaan om een eenvoudige (dus niet echt slimme) digitale meter die de netbeheerder wel toelaat om zowel de injectie als de afname van het net van op afstand uit te lezen (en mogelijk het aansluitingsvermogen in te stellen).
  • Deze meter heeft wel een 'P1' poort die de mogelijkheid geeft om (op uw eigen kosten) bijkomende stuursystemen of loggingsystemen aan te sluiten zodat je zelf gemakkelijk uw verbruik kunt opvolgen.
  • Door te kiezen voor een eenvoudige meter zouden de kosten beperkt blijven. Naast de meter wordt ook het deksel van de meterkast vervangen (om toegang tot de P1 poort toe te laten)
  • De vervanging gebeurt op kosten van de netbeheerder Infrax of Eandis en de kosten worden dan in de distributiekosten (capaciteitstarief ?) verwerkt.
  • Omdat er geen meteropnemer moet langskomen kan de netbeheerder ook op zijn werkingskosten besparen zodat de kost voor de verbruiker hopelijk beperkt blijft. Er is nog wel een kosten-baten studie gepland zodat een aantal zaken nog kunnen wijzigen.
  • Iedereen die tot eind 2020 zonnepanelen plaatst of al geplaatst heeft krijgt het recht om 15 jaar lang zijn injectie af te trekken van zijn verbruik. Dus wie in 2010 zonnepanelen geplaatst heeft kan tot in 2025 van de 'terugdraaiende' teller gebruik maken ook al heeft hij een digitale meter.
  • Na die periode zou er een compensatiemechanisme ingevoerd worden waarbij je uw (overtollige) stroom zou kunnen verkopen. Details zijn hier echter nog niet van bekend.
  • De nodige decreten, TRDE en aansluitingsreglementen zullen moeten aangepast worden om de nieuwe regeling mogelijk te maken.

(bron VZW Zonstraal)

Blog AuthorTorre Moerman
Zaakvoerder

Torre Moerman startte in 1997 als zelfstandige elektricien en schoolde zich als een van de eersten bij in domotica. Later behaalde hij in avondschool de diploma’s van schrijnwerker, loodgieter, sanitair installateur, verwarmingsinstallateur en brandertechnicus. Hij staat zelf ook nog regelmatig op de werkvloer.

Nieuwsberichten

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en prijzen

Footer