Fijn stof ? Niet met de nieuwste houtkachels

Fijn stof ? Niet met de nieuwste houtkachels

Uit het persbericht van Agoria-CIV : Wanneer de VMM beweert dat ‘de fijnstofemissie van 4 uur stoken in een houtkachel overeenstemt met 600 km rijden met een bestelwagen’, heeft men het over een oldtimer, stelt Agoria-CIV. Jammer genoeg bestaat een groot deel van de houtkachels in Vlaanderen momenteel uit oldtimers. Op basis van Europese studies is duidelijk dat indien alle oude toestellen voor houtverbranding vervangen zouden worden door performante, moderne toestellen, de uitstoot van fijn stof met bijna 90% zou verminderen. Dat is de uitdaging, te meer omdat de Europese Unie brandhout formeel heeft erkend als hernieuwbare energiebron. Binnen de Europese 20/20/20-doelstelling speelt brandhout een belangrijke rol. In vele Europese landen wordt houtverbranding gepromoot om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo bijvoorbeeld kan de consument in Frankrijk een deel van de aankoop van een gecertifieerde houtkachel aftrekken van de personenbelasting.

Zelfs in de meest pessimistische scenario’s stoten moderne houtkachels en inbouwhaarden 10 maal minder fijn stof uit dan vergelijkbare oudere toestellen en zelfs 20 maal minder dan open haarden. Bovendien is het fijn stof uit moderne houtverbranding 5 maal minder toxisch en wordt het 16 maal sneller weer uitgeademd, omdat het eerder mineraal is van aard en nagenoeg geen koolwaterstoffen bevat.

Lees het volledige persbericht op https://press.agoria.be/agoria-civ-over-houtkachels-negatief-stookadvies-of-positief-koopadvies#


Blog AuthorTorre Moerman
Zaakvoerder

Torre Moerman startte in 1997 als zelfstandige elektricien en schoolde zich als een van de eersten bij in domotica. Later behaalde hij in avondschool de diploma’s van schrijnwerker, loodgieter, sanitair installateur, verwarmingsinstallateur en brandertechnicus. Hij staat zelf ook nog regelmatig op de werkvloer.

Nieuwsberichten

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en prijzen

Footer